miercuri, 17 noiembrie 2010

† Dr. Radu Popa


† Dr. Radu Popa (23 iulie 1933, Cluj - 12 februarie 1993, Bucureşti) a parcurs studiile secundare la Sighișoara, până în 1951. Între 1951-1956 a urmat cursurile Facultății de Istorie din București, specializându-se în istorie și arheologie medievală, iar între 1957-1962 cursurile Facultății de Drept. După absolvirea Facultății de Istorie a lucrat ca muzeograf și, mai apoi, ca muzeograf principal la secția medievală a Muzeului de Artă a României (1956-1963), iar din 1963 a fost cercetător științific la Institutul de Arheologie București. În anul 1968 a devenit doctor în istorie al Universității din București cu o teză despre “Țara Maramureșului în veacul al XIV-lea” publicată în volum în 1970 și premiată de Academia Română cu premiul “Nicolae Bălcescu”. Până în 1992 a parcurs, la Institutul de Arheologie, toate gradele științifice – până la acela de cercetător științific principal I.
Cu o specializare foarte largă, în istoria și arheologia evului mediu românesc, arta și arhitectura medieval, Radu Popa a efectuat numeroase cercetări pe teritoriul României, dar îndeosebi în Transilvania. Rodul acestor cercetări de istorie și arheologie îl reprezintă cele două volume ale sale: “Țara Maramureșului în veacul al XIV-lea”, București, 1970 și “La începuturile evului mediu românesc. Țara Hațegului”, București, 1988 – sinteze fundamentale pentru cunoașterea epocii medievale românești. Acestor lucrări li se adaugă colaborarea la alte patru volume colective precum și 123 de studii și articole și 56 de recenzii publicate în țară și în străinătate.
A primit numeroase premii și distincții de-a lungul întregii sale cariere. Comisia Monumentelor de la Budapesta i-a acordat cea mai mare distinctie, numai că, din păcate, post-mortem.
În semn de considerație pentru întreaga sa activitate și pentru aportul adus la cunoașterea istoriei Transilvaniei, și nu numai, în anul 1998, s-a luat hotărârea ca Cercul de Medievistică al Facultății de Istorie și Patrimoniu “Nicolae Lupu” din Sibiu să poarte numele reputatului profesor  și cercetător – Cercul de Medievistică “Radu Popa”.

Un comentariu:

  1. Un "MARE OM" mai intai de toate, un deschizator de drumuri poate nu indeajuns de mult promovat si cunoscut. Un om pe care l-am cunoscut intr-o perioada tulbure pentru Romania dar care a stiut sa ne insufleteasca pe santierul arheologic din Feldioara (Brasov) si sa ne faca sa intelegem istoria ca stiinta dintr-un alt punct de vedere.Un profesor in adevaratul sens al cuvantului care stia prin vasta sa cultura sa magnetizeze audienta. Ma bucur ca am cunoscut un asemenea "OM" care i-ti marcheaza trecerea prin viata si care trebuie sa fie un reper in alte vremuri "tulburi" pe care le traim.Va multumesc pentru aceasta initiativa si asta este dovada ca nu este si nu trebuie sa fie uitat!

    RăspundețiȘtergere